Recepty
Medovník
Tatarka
Do majonézy přidáme hořčici, pepř, worcestrovou omáčku, na jemno nakrájenou cibuli, lák z okurek a na jemno nastrouhanou okurku, vše promícháme a vznikne nám úžasná tatarka.
Čokolískový dort bez mouky
Suroviny:
250 g lískových ořechů
250 g hořké minim. 50% čokolády
250 g másla
250 g krupicového cukru
8 vajec
Postup
Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni.
Žloutky a cukr ušleháme do husté pěny. Lískáče dáme na suchý plech do trouby, rozehřáté na 160 st. a necháme je tam cca 7 minut., ne déle. Potom, po částečném vychladnutí, je rukama "odšlupkujeme". Poté je pomeleme najemno. Do žloutkové pěny vmícháme vychladlou čokoládu s máslem. Přidáme pomleté ořechy. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Ten pak zlehka vmícháme do těsta. Dortovou formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.
Těsto přemístíme do formy a stěrkou uhladíme. Vložíme do trouby a pečeme při 160 stupních ( ne horkovzduch.. horní + spodní ohřev ) cca 45 minut. Těsto má svrchu popraskat, ovšem uvnitř má zůstat vlhké až mokré. Můžeme dát čokopolevu: 33% šlehačku přivedeme k bodu varu, ale nevaříme, a v ní rozpustíme 75% hořkou čokoládu. Ale je to taková bomba ( kalorická ), že já jsem jen tak cákala :-)))
Pampeliškový med
Pampeliška |
100 ks |
Citron |
1 ks |
Voda |
1 l |
Cukr |
1 kg |
Postup přípravy:
Pampeliškové květy svaříme s pokrájeným citronem v 1 litru vody a svařené necháme louhovat 24 hodin.
Poté scedíme přes utěrku, kterou ještě vymačkáme a do takto scezeného „sirupu“ nasypeme kilo cukru.
Pomaličku vaříme a necháme redukovat na přibližně poloviční množství. Požadovanou hustotu zjistíme kápnutím medu na chladný talířek. Neroztéká-li se moc rychle, je hotovo.
Vlijeme do čistých skleniček, horké necháme chvíli položené víčkem dole. Skladujeme libovolně dlouho.
Banánový koktejl Médi Pusíka
banán |
2 ks |
Citron |
1 ks |
Mléko |
100 ml |
Multivitamínový džus |
1 lahev |
Vanilkový cukr |
1 balíček |
Postup přípravy:
Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a pokapeme citronovou šťávou. Vložíme do mixeru, přidáme mléko, džus a vanilkový cukr. Vše rozmixujeme a nalijeme do sklenic. Sklenice ozdobíme brčkem a plátkem citronu.
Vepřové plátky na žampionech
6 vepřových plátků z kýty, sůl, mletý pepř, 250 g žampionů, 60g másla, hladká mouka, 2 lžičky citrónové šťávy
Vepřové plátky nařízneme, naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a pepřem, vložíme do velkého kastrolu na část másla, které jsme rozehřáli a opečeme po obou stranách. Maso podlijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou. Žampiony nakrájíme zpěníme na másle, zakápneme citron. šťávou, krátce osmahneme a přidáme k plátkům. Společně podusíme.
Pravá česká svíčková na smetaně
Postup přípravy
Odleželou hovězí svíčkovou odblaníme a omyjeme. Maso hustě prošpikujeme klínky uzené slaniny, osolíme a opepříme. Poté maso orestujeme v rozpáleném tuku, aby se zatáhlo. Pak ho odložíme do tepla. Na tuku, na kterém jsme restovali prošpikované maso, zpěníme nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše podlijeme masovým vývarem, přidáme osmahnutou svíčkovou, bobkový list, nové koření a dusíme do měkka.
Když je maso měkké, vyjmeme ho z nádoby a šťávu zahustíme moukou a ještě povaříme. Připravenou omáčku rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Nakonec do ní přilijeme smetanu a dochutíme ji citrónovou šťávou a cukrem. Plátky masa servírujeme přelité omáčkou, s kopečkem brusinek, šlehačky a houskovým knedlíkem.
Suroviny :
600 g hovězí svíčkové, 50 g slanina (uzená), sůl, černý pepř, 40 g tuk, 1 cibule, 80 g mrkev, 50 g petržel, 50 g celer, vývar (masový), 1 bobkový list,2 kuličky nové koření, 40 g mouka (hladká), 50 ml smetana (kysaná), cukr, citrónová šťáva, brusinky, smetana (na šlehání)
Bramborový guláš
sádlo, 1-2 cibule, sladká mletá papriky, klobása, brambory, hladká mouka, gulášové koření, sůl, (smetana)
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme mletou papriku, klobásu nakrájenou na kolečka, vložíme na větší kostky nakrájené brambory, osolíme, nasypeme gulášové koření a podlijeme vodou a dusíme. Když jsou brambory skoro měkké, zahustíme jíškou: ve smetaně, či vodě rozmícháme hladkou mouku. Krátce ještě povaříme.
Olejová buchta
KORPUS: kakao, 6 vajec (zvážit !), polohrubá mouka a cukr (každého tolik, kolik vážila vejce), 6 lžic oleje, 6 lžic vody, kypřící prášek do pečiva, ovoce, puding+ mléko+ cukr
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky osolíme a ušleháme do sněhu. Do bílků zašleháme žloutky, olej, vodu, mouku, cukr, kypřící prášek. Hmotu vylijeme na vymaštěný plech. Trošku hmoty si necháme v míse a vmícháme kakao, nalijeme na hmotu. Pečeme na pečícím papíře na 200°C asi 20 min. Po vychladnutí poklademe ovocem nebo natřeme marmeládou a zalijeme pudingem hustší konzistence.
Barbie
POTŘEBY: panenka Barbie(radši levnější verze, museli jsme jí urvat nohy :- bábovka, potravinářské barvy, marmeláda, piškoty, krém, sáček na zdobení
POSTUP: upečete vaši oblíbenou bábovku, tu rozřežete asi na tři díly (podle výšky). Jednotlivé vrstvy promažeme marmeládou, poklademe piškoty (my jsme takto improvizovali, protože bábovka nebyla dostatečně vysoká), pomažeme krémem. Takto spojíme všechny díly dohromady. Díru v bábovce jsme vysypali piškoty. Protože panenka měla dlouhé nohy, tak jsme jí je oddělali a tělíčko dali na špejli! Pozor na vlasy panenky, ať je nezapatlete krémem. Krém nabarvíme na potřebné barvy a panence vytvoříme krásné šatičky.
falešný marcipán
POTŘEBY:
-15 dkg sušeného mléka (polotučného)
-15 dkg moučkového cukru
-2 lžíce medu
-2 lžíce oleje
-mandlová příchuť podle chuti
-3 lžíce vody
POSTUP:
Všechny suroviny si smícháme dohromady napřed měchačkou a nakonec propracujeme dobře rukou. Různé mléko a cukr jinak sají a tak třeba přidáte podle potřeby ještě jednu lžíci vody.